11 Jun 2016

Keď sa blíži katastrofa, treba žiť naplno | Všichni jsme hleděli vzhůru

Autor: Tommy Wallach | Goodreads: 3, 66 | Čo nájdete: lásku, ľudské vzťahy | České vydanie: Cooboo, 2016

Andy zůstal jak opařený. Úplne zapomněl, že je s ním v místnosti ještě jiná osoba, ktoré má taky své potrěby, touhy, trable a taky se kvůli nim trápi. Prišlo mu ale vtipné, nebo víc než vtipné, že se dva lidi můžou ve stejném okamžiku cítiť naprosto stejně. 

Je zaujímavé, ako nás niekedy ostatní okolo nás či spoločnosť dokážu škatuľkovať podľa toho, čomu sa venujeme. Či už je to nálepka knihomoľa, flákača, zabávača alebo športovca, mali by sme si uvedomovať, že táto nálepka nás nedokáže plne definovať. Ľudská bytosť sa predsa vo väčšine prípadov nevenuje len jednej aktivite, väčšinou sa snažíme rozširovať si obzory a venovať sa viac veciam naraz. Navyše, často krát sa práve za týmito nálepkami skrýva oveľa viac. 

Kniha Všichni jsme hleděli vzhůru sleduje osudy niekoľkých pubertiakov, ktorí si spokojne... no spokojne, ako spokojne, nažívajú v jednej škole, veľa o sebe nevedia, ale aspoň sa registrujú. Každý z nich je odlišný. Na jednej strane máme úspešného športovca Petra a na druhej zase flákača Andyho, ktorý sa ťahá s drogovo závislými ľuďmi a podľa niektorých možno mrhá svojím potenciálom. Ďalej máme Elizu, ktorá sa venuje fotografii a stará sa o svojho otca a Anitu, ktorá sa vo všetkom podriaďuje vôli svojich rodičov, aj keď jej srdce spieva po niečom úplne inom. Úplne odlišné postavy, no všetkých spája niekoľko vecí: 
1. Ani jeden nie je spokojný so svojím životom
2. Každý z nich má svoje sny a túžby
3. Všetci čelia nebezpečenstvu blížiaceho sa asteroidu
Je zaujímavé, že až táto hrozba apokalypsy a smrti ich donúti, aby rozbili steny svojich škatúľ a vybehli na svetlo sveta vo svojich skutočných šatách. Sčasti je to logické, pretože ak mi zostáva do smrti len niekoľko mesiacov, prečo by som mala žiť život, ktorý nenávidím? Akoby lusknutím prsta sa začína ich premena. Zisťujeme, akí v skutočnosti sú. Zisťujeme, že za Petrom je oveľa viac než len pekná tvárička a dobrá postava. Zisťujeme, že Andy nie je taký drsňák na akého sa hrá. A možno sa zdá, že kniha je o blížiacej sa katastrofe, pretože sa o nej neustále hovorí, vôbec to tak nie je. Katastrofa je len katalyzátorom zmien, ktoré sa dejú s ľuďmi. Sledujeme, ako ich vonkajšia vrstva puká pod náporom strachu a voľnosti a sledujeme ich premenu. Ich konania sú hnané túžbou žiť naplno a nezaoberať sa zajtrajškom. Už nezáleží na tom, na akú vysokú ich prijmú alebo čo budú v budúcnosti robiť. Je tu a teraz a na ničom inom nezáleží. 

Knihu som si celkom užila, pretože postavy rozprávajú slangovým jazykom a znie to realisticky. Rovnako aj ich správanie naozaj naznačuje, že sú to mladí ľudia, ktorým niekedy nezáleží na tom, čo si o nich ľudia myslia. Tak ako sa kniha perfektne začala, tak v polovici pomaly klesala. Neviem, či to bolo tým, že som knihu na dlhší čas odložila kvôli škole, alebo niečím iným, no po čase ma začala celkom nudiť. Celkovo nápad oceňujem, pretože je originálny a autor zobrazil správanie postáv a ich premenu naozaj dobre, no ku koncu som mala pocit, že sa to naťahuje a je to zdĺhavé.
Taktiež som bola trochu zmätená vzťahom medzi Elizou a Petrom, pretože ich minulosť bola veľmi ale veľmi letmá a preto mi to všetko medzi nimi nepripadalo reálne alebo prirodzené a celé to bolo vykonštruované trochu násilne. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.* 


No comments :

Post a Comment